УНИВЕРЗИТЕТ У БАЊОЈ ЛУЦИ,
ИНСТИТУТ ЗА ГЕНЕТИЧКЕ РЕСУРСЕ

UNIVERSITY OF BANJA LUKA,
GENETIC RESOURCES INSTITUTE

Споразум о сарадњи са Margot Forde Germplasm Centre (MFGC), AgResearch - Експедиција са истраживачима са Новог Зеланда

Током септембра 2022. године, започета је сарадња између Републике Српске, Института за генетичке ресурсе, чланице Универзитета у Бањој Луци и новозеландског Margot Forde Germplasm Centre (MFGC), AgResearch.

MFGC чува 160.000 узорака сјемена, из око 100 земаља, са више од 2.200 врста из 350 родова и преко 70 породица биљака. Колекција MFGC пружа основу за узгој и истраживање биљака за очување пашњака, травњака и земљишта на Новом Зеланду, као и за очување неких од најугроженијих врста аутохтоне флоре Новог Зеланда.

Споразум о сарадњи између MFGC и Института за генетичке ресурсе, први је корак ка развоју будућих заједничких пројеката који укључују: мисије прикупљања, очување и евалуацију биљних генетичких ресурса. Први пројекат била је мисија сакупљања сјемена у септембру 2022. године, а експедицију су организовали доц. др Марина Антић (Бања Лука – Институт за генетичке ресурсе) и др Kioumars Ghamkhar (MFGC). У колекционисању су учествовали Никола Травар (Бања Лука – Институт за генетичке ресурсе), Миљан Ербез (Erbez Consulting) и Zane Webber (MFGC).


                                                                              Zane, Никола и Миљан 

Током прикупљања, истраживачи су путовали широм земље улажући посебне напоре да обиђу различите локалитете како би пронашли популације које је тешко лоцирати и прикупити. Као и све мисије прикупљања, и ову су карактерисали дуги дани, напоран рад, размјена знања и пријатне вечери у разговору и дружењу. Успут је тим упознао љубазне мјештане који су били искрено заинтересовани за пројекат те пружали помоћ и подршку.

                                                                         Миљан и домаћин Душко

Циљ сакупљања је био прикупљање сјемена значајних крмних врста и њихових дивљих сродника у Босни и Херцеговини, са веома успешно прикупљених 75 дивљих популација са 35 локација широм земље. Сјеме је обрађено и безбједно ускладиштено у Институту за генетичке ресурсе. Узорци који се упуте на Нови Зеланд ће бити умножени током сезоне 2023-2024, а већи узорак ће бити враћен у банку гена Института за генетичке ресурсе. Такође постоји интересовање за пројекат за заједничку карактеризацију материјала истовремено у обе земље како би се описали фенотипови са обе хемисфере. Током Зејновог боравка у Бањалуци, др Kioumars Ghamkhar посјетио је Институт за генетичке ресурсе и разговарао о даљим плановима сарадње са директором доц. др Марином Антић. Током састанка, разговарано је о могућностима за билатералну (регион Новог Зеланда – Балкан) сарадњу у области очувања генетичких ресурса и првим корацима које треба предузети кроз потенцијални заједнички приједлог који ће водити доц. др Марина Антић и  др Kioumars Ghamkhar. У петак, 23. септембра 2022. године, чланови тима MFGC -а и Института за генетичке ресурсе, посјетили су сајам органских производа у Бањалуци, гдје су се састали са министром пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, проф. др Борисом Пашалићем, који је изразио подршку сарадњи ове двије институције.


                             доц. др Марина Антић, проф. др Борис Пашалић и др Kioumars Ghamkhar


  • 17.10.2022. год.