УНИВЕРЗИТЕТ У БАЊОЈ ЛУЦИ,
ИНСТИТУТ ЗА ГЕНЕТИЧКЕ РЕСУРСЕ

UNIVERSITY OF BANJA LUKA,
GENETIC RESOURCES INSTITUTE

14. састанaк Управног одбора ECPGR

14. састанaк Управног одбора Европског програма сарадње за биљне генетичке ресурсе (ECPGR), одржаће се у Вишеграду од 29. маја до 2. јуна 2016. године.

Институт за генетичке ресурсе Универзитета у Бањој Луци биће домаћин 14. састанка Управног одбора Европског програма сарадње за биљне генетичке ресурсе (ECPGR), који ће се одржати у Вишеграду  од 29. маја до 2. јуна 2016. године. Том приликом,  тачније 30. маја 2016. биће одржан и састанак Извршног комитета ECPGR. 

Очекује се учешће представника из преко 40 земаља, а учесници се могу пријавити  до 31. марта 2016. године попуњавајући образац  доступан на званичном сајту   Европског програма сарадње за биљне генетичке ресурсе: http://www.ecpgr.cgiar.org/about-ecpgr/steering-committee/14th-sc-meeting/

ECPGR је основан 1980. године. Ријеч је о заједничком програму у коме учествује већина европских земаља, у циљу обезбјеђивања дугорочног очувања и олакшавања коришћења биљних генетичких ресурса у Европи. 

Програм, који је финансиран од стране земаља учесница и координира га Секретаријат, послује кроз радне групе које се баве групама биљака или са општим темама везаним за биљне генетичке ресурсе. ECPGR Секретаријат се налази у Регионалној канцеларији за Европу рганизације Bioversity International,  у Риму (Италија). 

ECPGR је вођен од стране Управног одбора који се састоји од националних координатора земаља чланица. Национални координатор за БиХ од 2007. године је проф. др Гордана Ђурић, директор Института за генетичке ресурсе. 

Више информација на http://www.ecpgr.cgiar.org/about-ecpgr/steering-committee/14th-sc-meeting/.


  • 22.02.2016. год.