УНИВЕРЗИТЕТ У БАЊОЈ ЛУЦИ,
ИНСТИТУТ ЗА ГЕНЕТИЧКЕ РЕСУРСЕ

UNIVERSITY OF BANJA LUKA,
GENETIC RESOURCES INSTITUTE

Глобални трезор сјемена у Свалбарду – трећа пошиљка сјемена из Банке гена Републике Српске

Дана 19.05.2022. из Банке гена Републике Српске послата је трећа по реду пошиљка сјемена за Свјетски сјеменски трезор на Свалбарду, Краљевина Норвешка. У овогодишњој пошиљци укупно је депоновано 227 узорака сјемена, тј. 44 биљне врсте, међу којима су најбројнији били узорци пасуља, парадајза, паприке и кукуруза.

Институт за генетичке ресурсе Универзитета у Бањој Луци прва је институција у региону која је своју сигурносну сјеменску колекцију депоновала у Глобални трезор сјемена у Свалбарду.

Основна мисија Института за генетичке ресурсе је очување и одржива употреба генетичких ресурса Републике Српске, а захваљујући оствареним резултатима Српска је на међународном нивоу препозната као земља која води рачуна о својим генетичким ресурсима.

Глобални трезор сјемена основала је Влада Норвешке 26. фебруара 2008. године с циљем обазбјеђења заштите очувања биљних генетичких ресурса, а смјештен је у Свалбард архипелагу у условима сталног леда. У Глобалном трезору се налази сјеме више десетина сорти кључних усјева као што су пшеница, пиринач, пасуљ и остала, а ови узорци представљају дупликате сјеменских колекција које се чувају у националним, регионалним и међународним банкама гена.
 

Вијест о пријему сјемена за 2022. годину видљива је и на страници The Global Crop Diversity Trust (Crop Trust).

https://www.croptrust.org/news-events/news/svalbard-global-seed-vault-seed-collection-continues-to-blossom/

 

 

 


  • 13.06.2022. год.