УНИВЕРЗИТЕТ У БАЊОЈ ЛУЦИ,
ИНСТИТУТ ЗА ГЕНЕТИЧКЕ РЕСУРСЕ

UNIVERSITY OF BANJA LUKA,
GENETIC RESOURCES INSTITUTE

"Старе сорте за нова времена"

Биљни генетички ресурси су данас важнији него икада. Глобално загријавање и климатске промјене су тренутни проблем број један у свету. Стварање унапријеђених сорти које ће бити отпорне према неповољним условима средине у циљу обезбијеђивања довољне количине хране одговарајућег квалитета је суштински важно. 

 
Један од основних задатака Института за генетичке ресурсе Униврезитета у Бањој Луци је и сакупљање, чување и одрживо кориштење бињних аутохтоних врста и сорти, међу којима и воћака. Овај рад је сложен и захтеван те захтева укључивање шире друштвене заједнице. 
 
Зато смо покренули пилот пројекат „Старе сорте за нова времена“. 
О чему се заправо ради? Желимо да уз вашу помоћ евидентирамо што више старих сорти воћака и да направимо електронски каталог чији ћете аутори бити управо ви. Циљ је да неке од тих сората евидентирамо и даље умножавамо како бих их кроз уобичајену употребу најбоље очували. 
 
Шта је потребно да урадите?
Потребно је да пронађете неку стару сорту воћке у свом окружењу коју би сте желели да опишета и сачувате.
Сорту ћете најбоље описати попуњавањем упитника који се налази на следећем линку „Старе сорте за нова времена - упитник“.
 
Упитник вам неће одузети пуно времена и једноставан је за попуњвање. Све информације су нам јако важне тако да вас молимо да нађете времена и одговорите на постављена питања. Посебно су нам важне фотографије које можете правити својим телефоном. Усликајте плодове у различитим позицијама, али и све оно што добро описује сорту: стабло, лист, симпотоме неке болести итд. Што више фотографија лакше ћемо представити вашу сорту у каталогу. Више о пројекту и како попунити упитник можете погледати у промотивном видео материјалу на линку "Старе сорте за нова времена – промотивни видео".
 
 
Сви учесници у овом пројекту који попуне упитник и пошаљу фотографије заузврат добијају мајицу са логом пројекта. Од прикупљеног материјала ћемо направити и електронски каталог сорти воћака у Републици Српској евидентираних од стране грађана. Ви ћете би један од аутора. Знамо да награда није велика али је вредна. Награда је и евидентирање старих сората којима можда прети заборав и уништење. Награда је и повезивање у циљу очувања генетичких ресурса. Будите део приче „Старе сорте за нова времена“.
Не знамо шта она доносе!
 
Радна група за анимирање јавне свести.
 
 
 

  • 24.05.2022. год.