УНИВЕРЗИТЕТ У БАЊОЈ ЛУЦИ,
ИНСТИТУТ ЗА ГЕНЕТИЧКЕ РЕСУРСЕ

UNIVERSITY OF BANJA LUKA,
GENETIC RESOURCES INSTITUTE

Размјена сјемена постаје свјетско насљеђе

Од почетака пољопривреде прехрамбени усјеви су се ширили разношењем сјемена и миграцијом народа. Међутим, ова једноставна активност више није актуелна!

Размјена сјемена међу фармерима и вртларима је елементарни чин везан за нашу исхрану. Од почетака пољопривреде, прије више од 12.000 година прехрамбени усјеви су се ширили разношењем сјемена и миграцијом народа. Међутим, иако звучи невјероватно, ова једноставна активност више није актуелна! Разлог томе су произвољно додјељени патенти на карактеристике наших усјева и рестриктивни закони о сјеменима у многим земљама. Али, томе придоноси и чињеница да се на тржишту све више нуде Ф1 хибриди који се не могу репликовати.

 
Швајцарска организација ProSpecieRara је 2011. године поднијела пријаву Швајцарској Савезној канцеларији за културу, да размјену сјемена стави на  листу нематеријалног културног насљеђа Швајцарске. Пријава је прихваћена 2017. године. Али то је само први корак. Размјена сјемена не би требало да буде ограничена на једну земљу, треба да буде природан чин човјечанства. Тешко је повјеровати да се данас морамо борити за његову заштиту и опстанак.
 
Више о иницијативи заштите размјене сјемена као свјетског насљеђа можете видјети овдје. 

  • 25.07.2018. год.