UNIVERSITY OF BANJA LUKA,
GENETIC RESOURCES INSTITUTE

UNIVERZITET U BANJOJ LUCI,
INSTITUT ZA GENETIČKE RESURSE

Posjeta predsjednika Ckupštine grada Banjaluka Zorana Talića

Prilikom posjete Univerzitetu predsjednik gradskog parlamenta Zoran Talić obišao je i Institut za genetičke resurse Republike Srpske gdje je razgovarao sa direktorom Instituta Marinom Antić. On je napomenuo da je Republika Srpska na međunarodnom nivou prepoznata kao zemlja koja vodi računa o svojim genetičkim resursima zahvaljujući naporima i ostvarenim rezultatima Instituta za genetičke resurse.

Direktor Instituta Marina Antić naglasila je da očuvanje i održivo korišćenje reprodukcione osnove i tehničkih resursa predstavlja važan dio strategije održivosti i razvoja svakog društva i države.

„Genetički resursi nisu značajni samo u pogledu obezbjeđivanja hrane, lijekova i drugih prizvoda za ljudsku populaciju, nego predstavljaju i kulturološko i istorijsko nasljeđe ukupnog ljudskog roda, kao i suštinsku vrijednost same prirode. Institut Univerziteta za genetičke resurse u Banjaluci jedina je institucija u regionu koja je svoju sigurnosnu sjemensku kolekciju deponovala u Globalni trezor sjemena u Norveškom gradu Svalbardu“ napomenula je Antić.
 
 

  • 05.06.2020. god.