УНИВЕРЗИТЕТ У БАЊОЈ ЛУЦИ,
ИНСТИТУТ ЗА ГЕНЕТИЧКЕ РЕСУРСЕ

UNIVERSITY OF BANJA LUKA,
GENETIC RESOURCES INSTITUTE

Посјета предсједника Cкупштине града Бањалука Зорана Талића

Приликом посјете Универзитету предсједник градског парламента Зоран Талић обишао је и Институт за генетичке ресурсе Републике Српске гдје је разговарао са директором Института Марином Антић. Он је напоменуо да је Република Српска на међународном нивоу препозната као земља која води рачуна о својим генетичким ресурсима захваљујући напорима и оствареним резултатима Института за генетичке ресурсе.

Директор Института Марина Антић нагласила је да очување и одрживо коришћење репродукционе основе и техничких ресурса представља важан дио стратегије одрживости и развоја сваког друштва и државе.

„Генетички ресурси нису значајни само у погледу обезбјеђивања хране, лијекова и других призвода за људску популацију, него представљају и културолошко и историјско насљеђе укупног људског рода, као и суштинску вриједност саме природе. Институт Универзитета за генетичке ресурсе у Бањалуци једина је институција у региону која је своју сигурносну сјеменску колекцију депоновала у Глобални трезор сјемена у Норвешком граду Свалбарду“ напоменула је Антић.
 
 

  • 05.06.2020. год.