УНИВЕРЗИТЕТ У БАЊОЈ ЛУЦИ,
ИНСТИТУТ ЗА ГЕНЕТИЧКЕ РЕСУРСЕ

UNIVERSITY OF BANJA LUKA,
GENETIC RESOURCES INSTITUTE

Обиљежено десет година Института за генетичке ресурсе

 Свечаном академијом одржаном 27. септембра 2019. године, обиљежено је десет година постојања и рада Института за генетичке ресурсе Универзитета у Бањој Луци.

 
Директор Института проф. др Гордана Ђурић, наглашава да  Институт за генетичке ресурсе Универзитета у Баној Луци има стабилан програм очувања генетичких ресурса, а резултатима у десетогодишњем раду оправдао је своје постојање. Ђурићева је прије почетка академије поводом обиљежавања 10 година постојања и рада Института, истакла да је поносна на значајан допринос ове научне институције развоју генетичких ресурса и заштити природних ресурса Републике Српске.
 
,,Питање генетичких ресурса је на првом мјесту питање науке и истраживачког рада, те нам је задовољство што имамо подршку Универзитета, али и републичких институција’’, рекла је Ђурићева.
 
Она је навела да Институт, осим програма биљних, сада ради и на очувању животињских, шумских, те водених ресурса.
 
,,Започели смо и активности на очувању полинатора, као што су дивље пчеле, те микроорганизама земљишта, што је данас веома важна тема у овој области’’, навела је Ђурићева.
 
Ђурићева је истакла и значајан допринос да Универзитески град у кампусу Универзитета у Бањој Луци постане заштићено подручје којим управља Институт, а у оквиру њега је изграђена и ботаничка башта. Према њеним ријечима, Институт чува аутохтоне сорте, те посједује сјеменску колекцију биљака које се размножавају сјеменом, као и пољску колекцију за врсте које се размножавају вегетативним путем.
 
,,Имамо између 500 и 600 аутохтоних врста воћака, те 35 сорти винове лозе, док у сјеменој колекцији имамо сакупљене житарице, крмно биље, индустријске биљке, те љековито биље и поврће које се размножава путем сјемена’’, рекла је Ђурићева.
 
Помоћник министра пољопривреде Републике Српске Драган Кнежевић истакао је значај овог Института, јер посједује банку гена аутохтоних сорти са овог подручја.
 
,,Без ове банке, не бисмо их успјели сачувати и дошло би до губљења бројних изузетно значајних старих сорти карактеристичних за ово подручје’’, рекао је Кнежевић.
 
Кнежевић је додао да је Институт значајан јер има добре генске основе за стварање нових сорти у будућности.
 
Иначе, на свечаној академији додјељене су повеље институцијама и појединицима који су доприњеле развоју ове установе, а највише признање додјељено је и Универзитету у Бањој Луци.
 
Истог дана, а у склопу обиљежавања јубилеја,  одржана је и цјелодневна продајна изложба традиционалних производа  под називом ,,Осјети чар домаће хране, пића и заната’’. Изложба која је одржана у Алеји платана парка заштићеног подручја Универзитетски град, окупила је 13 излагача који су представили своју понуду.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

  • 07.10.2019. год.