UNIVERSITY OF BANJA LUKA,
GENETIC RESOURCES INSTITUTE

UNIVERZITET U BANJOJ LUCI,
INSTITUT ZA GENETIČKE RESURSE

Egzotična vrsta pčele pronađena na području Univerzitetskog grada u Banjoj Luci

Na području Univerzitetskog grada u Banjoj Luci pronađena je Megachile sculpturalis - azijska pčela smolarica. Ujedno, radi se o prvoj potvrdi prisustva ove pčele na području Bosne i Hercegovine. Radi se o egzotičnoj vrsti, porijeklom iz istočne Azije. Poslednjih 20 godina intenzivno se širi po Sjevernoj Americi i Evropi, a do danas je utvrđena u desetak evropskih zemalja.

Azijska pčela smolarica dostiže dužinu od 2.6 cm što je čini jednom od najvećih vrsta pčela u Evropi. Solitarna je vrsta koja naseljava tunele u drvetu gdje formira leglo. Leti od juna do septembra prilikom čega polaže jaja i skuplja hranu za potomstvo. Segmente unutar gnijezda izgrađuje od prikupljene smole sa drveća, a tokom prikupljanja polena i nektara najčešće se viđa na lavandi, japanskom bagremu, ljetnom
jorgovanu, gliciniji, potočnjaku i kalini.
 
 
Univerzitetski grad je zaštićeno područje o čemu brigu vodi Institut za genetičke resurse, Univerziteta u Banjoj Luci. Intenzivno se radi na očuvanju postojeće flore kao i stalnoj introdukciji novih biljnih vrsta. Bogatstvo flore rezultira u povećanju vrsta prateće entomofaune, pa se na listu od dosad utvrđenih 16 vrsta divljih pčela na ovom zaštićenom području dopisuje i novi nalaz ove egzotične vrste.
 
Petar Nikolić, mr
 

  • 06.08.2020. god.